Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie informuje, że od 18 listopada przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” uruchomionego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Posiłki pacjentów przygotowywane są według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów.
Codziennie na swej stronie internetowej (www.szpitalparkitka.com.pl) szpital zamierza publikować zdjęcie przedstawiające co najmniej dwa posiłki z najczęstszych posiłków w ciągu dnia, wraz z odnośnikiem do pozycji jadłospisu. Sam jadłospis zostanie również zamieszczony na stronie internetowej.
Programu ma zwiększyć dostępność poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożyć optymalny model żywienia pacjentów hospitalizowanych. Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego – pisze Wojewódzki Szpital Specjalistyczny.