III Jurajski Festiwal Sztuki i Wina odbędzie się w dniach 21- 22 lipca na rynku w Olsztynie koło Częstochowy - informuje Mariusz Bugara z Referatu Promocji i Turystyki Urzędu Gminy Olsztyn.
Podczas dwudniowej imprezy odwiedzający będą mogli poznać, skosztować i kupić szereg różnorodnych gatunków win, nie tylko krajowych, ale również zagranicznych. Udział zapowiedziało ponad 20 winiarzy z województw: podkarpackiego, śląskiego, małopolskiego i lubuskiego. Na olsztyńskim rynku, oprócz win, pojawią się także przysmaki regionalne, produkty z tradycyjnych gospodarstw rolnych oraz rękodzieło artystyczne.
Oto program wydarzenia.
Sobota, 21 lipca
11.00 - Otwarcie stoisk wystawienniczych
13.00 - Kolorowa parada z podzamcza do centrum Olsztyna
14.00 - Oficjalne otwarcie imprezy z przekazaniem kluczy Bachusowi
14.15 - Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej Gminy Olsztyn
15.00 - Prezentacje artystyczne w ramach II Przeglądu Muzyki Własnej
17.00 - Koncert zespołu Paweł Łowicki Band
18.00 - Wręczenie nagród laureatom II Przeglądu Muzyki Własnej
18.30 - Występ laureatów II Przeglądu Muzyki Własnej
20.00 - Koncert Five O’Clock Orchestra
Niedziela, 22 lipca
11.00 - Otwarcie stoisk wystawienniczych
14.00 - Zespół Ziemia Kłobucka
14.30 - Zespół Wrzosowianie
15.00 - Zespół Mali Wiyrchowianie
16.00 - Dekoracja zwycięzców Balonowych Mistrzostw Polski
16.30 - Pokaz tańców dawnych zespołu Secoli di danza
18.00 - Pokaz kulinarny - Mateusz Czekierda
19.00 - Koncert gwiazdy - Raz, Dwa, Trzy
Festiwalowi towarzyszą:
(sobota, niedziela)
na rynku - wystawy: malarstwa, rękodzieła, fotografii oraz teatr uliczny i akcje plastyczne;
Gminny Ośrodek Kultury - wystawa malarstwa członków Częstochowskiego Stowarzyszenia Plastyków im. Jerzego Dudy-Gracza;
(niedziela)
sala konferencyjna Urzędu Gminy - profesjonalne warsztaty winiarskie
15.30 - Dieta śródziemnomorska i wino - Aneta Mazurek - dietetyk, doradca żywieniowy
17.00 - Degustacja na wesoło - Justyna Korn-Suchocka - pracuje dla magazynu „Czas Wina”, pisząc artykuły i organizując spotkania winiarskie
18.00 - Prosecco i inne wina musujące - Wojciech Giebuta - sommelier, przewodnik winiarski, dziennikarz Magazynu „Czas Wina” i dyrektor Wine-Service.