Z ostatniej chwili

Gryź na zdrowie. Twój mózg potrzebuje orzechów

2018-01-31 11:58:55 informacje
img

W starożytności wierzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Dzisiaj wiemy, że „magia” orzechów to przede wszystkim ich właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie, możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia. 
Które orzechy będą najlepszym wsparciem dla mózgu i jakie inne korzyści płyną z sięgania po nie na co dzień, zdradza Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
* Orzech włoski wcale nie z Włoch
Ci, którzy kojarzą orzech włoski ze słoneczną Italią, są w błędzie. Gatunek ten przywędrował do nas nie z Włoch, a z Wołoszczyzny – historycznej krainy w Rumunii i to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Wiadomo jednak, że najbardziej liczy się wnętrze, a orzech włoski ma się czym pochwalić. W stosunku do orzechów laskowych, pistacji czy arachidowych zawiera szczególnie dużo dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Właśnie dlatego orzechy włoskie są szczególnie polecane osobom uczącym się – podpowiada Katarzyna Zadka. 
Orzechy włoskie są nie tylko idealną przekąską w trakcie nauki, ale sprawdzają się także jako dodatek do lodów, muesli albo owsianki. Skutecznie urozmaicą także sałatki, np. popularna surówka Colesław zyska nowy, zaskakujący smak, jeśli dodamy do niej ananasa i orzechy włoskie. 
Warto pamiętać, że orzechy łatwo się psują, dlatego lepiej kupować je w łupinach i samemu obierać. Obrane orzechy powinno się przechowywać w szczelnym, szklanym słoju.
* Tropikalne orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca przybywają do nas z Brazylii. Tropikalne drzewa, których są nasionami, to bliscy krewni mango i pistacji.  – Nerkowce są źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi, są doskonałą bazą  deserów. Inspiracją może być także zastosowanie nerkowców w kuchni indyjskiej – tam dodaje się je w całości do różnych rodzajów potrawy curry – proponuje Katarzyna Zadka. 
Ciekawym pomysłem będzie także przyrządzenie domowego masła orzechowego. Wbrew pozorom to nic trudnego! Wystarczą uprażone orzechy nerkowca, szczypta soli i odrobina miodu. Składniki trzeba dokładnie utrzeć i gotowe! Domowe masło orzechowe z powodzeniem sprawdzi się na kanapce albo wzmocni smak sosu do makaronu czy mięsa.
* Orzeszki to nie orzechy
Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki, to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, które wyglądem, smakiem i składem przypominają orzechy. To bogactwo potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B, czyli składników istotnych dla naszego układu krążenia, a ponadto pomagających nam w walce ze stresem i poprawie koncentracji. To także źródło witaminy E – witaminy młodości. 
A co jeśli znudzą się fistaszki? Sięgajmy po orzechy laskowe, jeszcze bogatsze w witaminę E i składniki mineralne. – przekonuje Katarzyna Zadka. 
Fistaszki zasługują na pozytywną ocenę także ze względu na łagodny smak, który doskonale komponuje się z deserami. Z orzeszków ziemnych można robić ciasteczka, muffinki, a nawet tarty, np. pyszną tartę z toffi. Warto przy tym wybierać orzeszki naturalne. Prażone, czy smażone dostarczą nam – i tak spożywanego w nadmiarze –sodu, a orzeszki w czekoladzie dodadzą dodatkowych kalorii.
* Zdrowy umiar
Do orzechów przylgnęła łatka produktów tłustych i kalorycznych.- Rzeczywiście 100 g orzechów to około 600 kcal. Jedzone jednak w rozsądnych ilościach przyniosą nam wiele korzyści. Zawarte w nich tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które nie tylko korzystnie wpływają na mózg, wzrok, czy nawet nastrój, ale są także świetnym uzupełnieniem diety dla osób, które jedzą za mało ryb i olejów roślinnych. Poza tym orzechy to nie tylko tłuszcz – zawierają też cenne dla mózgu składniki mineralne: magnez, selen i witaminy w tym witaminę E w proporcjach zależnych od gatunku.
Jaka jest zatem rekomendowana porcja? To garść orzechów, która sprawdzi się doskonale jako przekąska w trakcie pracowitego dnia, a nie wniesie do menu więcej kalorii niż porcja słodkości uboższych w cenne składniki – tłumaczy Katarzyna Zadka. Orzech włoski przypomina kształtem mózg, może to sama natura nam podpowiada, że orzechy są cenne dla naszego organizmu? Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć orzechy w garść i stawić czoła kolejnemu wyzwaniu!
[dostarczył infoWire.pl]

Page generated in 0.0408 seconds.