Spotkanie III KIS (Krajowe Inteligentne Specjalizacje) Technology Open Day odbywa się dziś, w czwartek 28 listopada na Uniwersytecie im. Jana Długosza.
W przedsięwzięciu chodzi o to, by budować współpracę uczelni z otoczeniem spoleczno-gospodarczym, popularyzować naukę w społeczeństwie i zachęcać do wdrażania opracowanych technologii do przemysłu.
Już rano odbyło się spotkanie naukowców z dziennikarzami, żartobliwie nazywane „szybkimi randkami”. Polega ono na serii rozmów, trwających po 3 minuty każda. W tym czasie naukowcy opowiadają przedstawicielom redakcji o swoich projektach, pracach, wynalazkach. Efekt - dostarczenie mediom ciekawych materiałów, możliwość zaprezentowania działalności własnej i uczelni, nawiązanie lub wzmocnienie kontaktów z prasą, radiem, telewizją, mediami społecznościowymi, co we współczesnym świecie jest bardzo ważne.
Odbyło się już także wręczenie medali zdobytych podczas międzynarodowych wystaw wynalazków i przedstawiono sukces informatycznego narzędzia JASNOPIS do analizy rozumienia tekstu. Potrafi ono wskazać jego trudniejsze fragmenty, a nawet zaproponować poprawki.
O 12.15 rozpocznie się panel „Naukowcy dla Przedsiębiorców”. Oto jego program.
12.15 - Panel „Naukowcy dla Przedsiębiorców” - Realizacja projektu Inkubator Innowacyjności 2.0 i działania popularyzujące naukę na Uniwersytecie - mgr inż. Karolina Grabowska
12.20 - Jak doskonalić jazdę na nartach - innowacyjna konstrukcja trenażera narciarskiego - dr Leon Rak
12.30 - Kalejdoskop Sytuacji Szkolnych - dr Zbigniew Wieczorek
12.40 - Technologia produkcji nutraceutyków i kosmetyków z wykorzystaniem odpadów powstałych w produkcji winiarskiej - dr hab. Wojciech Ciesielski, prof. UJD
12.50 - Sukces Heliosa, Zero-Rad Sp. Z o.o. i pierwszy sprzedany egzemplarz - mgr inż. Krzysztof Maternicki
13.00 - Wzbogacanie diety dzieci i młodzieży prebiotykami ze skrobi ziemniaczanej - dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, dr Kamila Kapuśniak
13.10 - System diagnostyczny do oceny postawy ciała i pomiarów ortopedycznych - Orthometr - dr Marek Kluszczyński
13.20 - Poczęstunek i networking