Z ostatniej chwili

Prawie co drugi Polak robi przetwory - nie tylko by zaoszczędzić pieniędzy

2018-09-20 13:37:24 informacje
img

49% Polaków przygotowuje przetwory na zimę, aż 3/4 tej grupy stanowią mężczyźni – wynika z badania Barometr Providenta. Zwykle przetwory robi się w rodzinach co najmniej czteroosobowych (65%). Co ciekawe, ich przygotowywaniem nierzadko zajmują się również ludzie młodzi.
* (Nie tylko) siła tradycji
Wyniki badania pokazują, że domowe przetwory na zimę przeważnie robią osoby starsze (powyżej 60. roku życia). Skłania je do tego głównie chęć kultywowania rodzinnych tradycji, a także zaoszczędzenia pieniędzy. Blisko 15% seniorów nie przygotowuje przetworów jedynie dla siebie, ale też dla innych – by je dać w prezencie.
- Druga grupa osób, która najczęściej deklaruje robienie przetworów, to osoby młode […]. Tu motywy są zdecydowanie inne. Tymi osobami przede wszystkim kieruje chęć zdrowego odżywiania, duża świadomość tego, że »wiem, co jem« – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.
* Domena mężczyzn
Przetwory przygotowują zwykle rodziny liczące minimum 4 osoby. Na drugim miejscu znajdują się ludzie samotni. Interesujące jest to, że aż 3/4 robiących przetwory to mężczyźni.
Nie jest natomiast szczególnym zaskoczeniem, że częściej od mieszkających w mieście przetwory przygotowują żyjący na wsi (63%). Zazwyczaj korzystają wtedy z własnych plonów (75%). Mieszkańcy największych miast (powyżej 500 tys. osób) przeważnie kupują składniki w sklepie lub na targowisku (76%).
[Dostarczył infoWire.pl]

Page generated in 0.0308 seconds.