Z ostatniej chwili

Produkty marki Krakus podkreślają smak grillowych potraw

2018-08-14 14:07:20 informacje
img

Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. 
Do wszystkich dań, zarówno klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa. Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków. 
Polacy uwielbiają wyraziste smaki. Intensywny chrzan, korniszony w zalewie z czosnkiem i ogórki kiszone pasują do wszystkich dań z grilla i dodają potrawom wyrazistości. Możemy podać je zarówno jako osobny dodatek do dania głównego, jak i jako składnik sałatek. Wystarczy odkręcić słoik, aby podkręcić letnie grillowanie. 
Smaki letnich spotkań
Klasyczne ogórki kiszone - zanim trafią do słoików, są starannie selekcjonowane, a swój doskonały smak zawdzięczają tradycyjnemu kiszeniu w zalewie z czosnkiem, chrzanem i koprem w pełnych baldachach. Idealnie uzupełnią wszystkie potrawy przygotowane na ogniu, jednocześnie nie dominując ich oryginalnego smaku. 
Ogórki korniszony z czosnkiem -  świetnie pasują do mięsnych dań i sosów, koreczków i sałatek. Wyróżnia je wyjątkowa chrupkość z wyważoną nutą czosnku. 
Chrzan - w całości przygotowany z korzenia. Jego kremowa struktura, przełamana wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, podniesie walory smakowe najbardziej wyszukanych potraw z grilla. 
Produkty marki Krakus są pozycją obowiązkową podczas letnich spotkań. Podkreślają smak serwowanych dań oraz będą idealną przekąską pomiędzy nimi. Pasują do mięs, warzyw i sosów. To uniwersalne dodatki najwyższej jakości.

Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym
Składniki (4 porcje):
3 ogórki kiszone Krakus
chrzan tarty w słoiczku Krakus
12 kwiatów cukinii (większych)
200 g serka twarożkowego naturalnego
100 g łososia wędzonego
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
400 g młodych ziemniaczków
szczypiorek
pieprz
sól
1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem
Składniki (4 porcje):
chrzan Krakus - 4 łyżki 
ogórki korniszony z czosnkiem Krakus - 8 szt.
wołowina (np. antrykot) - 440 g
bułka - 4 szt.
sałata karbowana - 4 liście
oliwa z oliwek - 3 łyżki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
4. Potem układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.

Page generated in 0.0168 seconds.