Długie kolejki w cukierniach to jednoznaczny sygnał, że zbliża się tłusty czwartek. W Polsce równie dobrze mógłby być nazywany Dniem Pączka i Faworków, ponieważ to niezaprzeczalnie dwa najpopularniejsze rodzaje przysmaków, które kojarzą się z ostatnimi dniami karnawału.
Nie wszyscy jednak przepadają za smażonymi w głębokim tłuszczu frykasami, przyozdobionymi grubą warstwą lukru lub cukru pudru. Lecz miłośnicy wytrawnych przekąsek też mogą świętować pełną parą. Inspiracji warto szukać w zapomnianych już przepisach oraz w tradycjach karnawałowych innych krajów. Nie macie na to zbyt wiele czasu? Szef kuchni Knorr przychodzi z pomocą!
* Pączki – z czym to się jadło?
Pączków nikomu nie trzeba przedstawiać. Najbardziej klasyczne wersje wypełnione są nadzieniem z różanej konfitury. Dużą popularnością cieszą się pączki z masą budyniową, kajmakową oraz czekoladą. Wykorzystuje się też powidła śliwkowe, dżemy truskawkowe i malinowe. Nadzienie z bitej śmietany to spełnienie marzeń niejednego amatora słodkości. Z wierzchu zazwyczaj posypane są cukrem pudrem lub gęstym lukrem. Wzięciem cieszą się także oponki z twarogiem oraz donuty, czyli amerykańska wersja pączków, często zdobionych kolorowymi dodatkami.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pierwsze pączki w polskich kuchniach robiono w wariantach wytrawnych. Przygotowując się do Wielkiego Postu, podniebienia cieszono specjałami nadziewanymi mięsem, zwłaszcza słoniną i boczkiem. Post był dla chrześcijan okresem wyciszenia oraz istotnych ograniczeń w kwestii jadłospisu. Z tego względu podczas karnawału podejmowano starania, by poniekąd najeść się na zapas. Tłusty czwartek był początkiem ostatniego tygodnia zabaw i biesiadowania, więc jego obchody były szczególnie intensywne. Z biegiem lat zaczęto podawać także słodkie warianty pączków. We wnętrzu niektórych umieszczano niewielkie orzechy lub migdały. Wierzono, że ten, kto trafi na ukryty w cieście skarb, będzie cieszyć się powodzeniem w każdej dziedzinie. Według innego popularnego przesądu, w tłusty czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie pomyślność.
Wypróbujcie sprawdzoną recepturę szefa kuchni Knorr na krewetkowe pączki, które są idealnym połączeniem tradycji z nowoczesnym sznytem.
Krewetkowe pączki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
350 g krewetek
100 g orzechów włoskich
20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
2 cebule dymki
1 cytryna
1 białko z jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g imbiru
0,5 łyżki sherry
olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.
* Tłusty czwartek naleśnikami stoi
W Polsce serwowanie naleśników w tłusty czwartek nie jest popularną praktyką, ale czemu nie zainspirować się kuchnią z innych rejonów świata? We Francji obchodzi się Mardi Gras, czyli tłusty wtorek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zwyczaje z nim związane wprowadzić na polskim gruncie w czwartek. W tym przypadku skupimy się na naleśnikach! Podobnie koniec karnawału wygląda w Wielkiej Brytanii, gdzie istotne miejsce w kalendarzach zajmuje Pancake Tuesday (nazywany także Shrove Tuesday) – naleśnikowy wtorek. Zwyczaj znany jest też w Irlandii, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii. Naleśniki serwowane są głównie na słodko – z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, owocowymi musami i konfiturami. Mimo to dzięki naszej kulinarnej wyobraźni z łatwością zamienimy je w wyborne przekąski na słono. Można przygotować najprostszy wariant ciasta. Kolorytu nada mu dodatek soku ze szpinaku lub buraka. Już na sam widok potrawy poczujecie karnawałowy klimat. W farszu mogą się znaleźć dowolne składniki. Mięso mielone z fasolą, ostrą papryczką i kukurydzą to przepis idealny na naleśniki w stylu meksykańskim. Miłośnicy łagodniejszych smaków powinni spróbować naleśników z kurczakiem, serem i pieczarkami. W wersjach wegetariańskich w ciasto zawinięte mogą być różnorodne warzywa: cukinia, brokuł, papryka, marchewka, zielony groszek. W tłusty czwartek chcecie podać coś wyjątkowego? Warzywne sakiewki ucieszą zarówno oczy, jak i podniebienie.
Warzywne sakiewki
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,2 szklanki wody mineralnej
30 ml oleju
1 szczypta soli
tłuszcz do smażenia
2 łyżeczki Curry Knorr
Nadzienie:
1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
4 ziemniaki
1 cebula biała
1 puszka marchewki z groszkiem
100 g pieczarek
0,5 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 pęczek świeżej kolendry
0,5 pęczka szczypiorku
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
20 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Przygotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie ostudź je, obierz oraz pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm.
Zrób ciasto na naleśniki. W tym celu wymieszaj na jednolitą masę: mleko, mąkę, jajka, wodę, szczyptę soli, olej i przyprawę Curry Knorr. Z gotowego ciasta, usmaż naleśniki.
Pokrój pieczarki w ósemki, a cebulę w kostkę. Przesmaż warzywa na gorącej oliwie z oliwek. Do całości wrzuć marchewkę z groszkiem, kawałki ziemniaków oraz posyp przyprawą Curry Knorr i kminem rzymskim.
Pokrusz jedną sztukę Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr i dopraw nią nadzienie. Do farszu możesz również dodać sól i pieprz wedle uznania. Wszystko wzbogać posiekanym pęczkiem kolendry i dokładnie wymieszaj.
Nałóż na naleśniki po jednej łyżce nadzienia. Uformuj z nich sakiewkę i zwiąż ją szczypiorkiem, sparzonym wcześniej we wrzątku. Danie możesz podać z mixem sałat z sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu.
* Dużo i smacznie, czyli karnawał pełną gębą
Planując wytrawny tłusty czwartek, warto jeszcze raz powrócić do staropolskich tradycji i dopasować je do współczesnych upodobań. O mięsnych pączkach co nieco już zostało powiedziane. Na stołach szlacheckich często pojawiały się wykwintne mięsiwa, w tym dziczyzna. Przyrządzając tak wyszukany obiad lub kolację, z pewnością nie będziecie żałować, że podarowaliście sobie stanie w kolejce po słodkie pączki.
Jednym z najbardziej charakterystycznych zwyczajów był tzw. śledzik. Mianem tym określano nie tylko potrawę, ale też wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Nie czekajcie z podaniem tej smacznej ryby – fantastycznie sprawdzi się jako poczęstunek w tłusty czwartek. Wariantów istnieje mnóstwo. Sprawdzajcie przepisy na śledzie w śmietanie, sosie tatarskim, z cebulką, z dodatkiem jabłka i rodzynek albo korzennymi przyprawami. Fenomenalnie smakują śledzie z pestkami granatu lub żurawiną. Modnie będzie zestawić je z awokado.
Obawiacie się, że jeden tłusty czwartek może nie wystarczyć, by skosztować wszystkich upragnionych frykasów? Zainspirujcie się Maslenicą – rosyjską wersją karnawału, trwającą tydzień. Choć tradycyjnie była kojarzona z odświętnym pożegnaniem zimy i oczekiwaniem na wiosnę, przepis na bliny z rybą, charakterystyczny dla kuchni rosyjskiej, przyda się również w czasie komponowania wytrawnego jadłospisu z okazji tłustego czwartku.
Bliny z rybą
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 makrela wędzona
300 dag mąki gryczanej
4 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
200 ml ciemnego piwa
8 g drożdży
5 g soli
20 g cukru
1 jajko
200 g twarożku
100 ml kwaśnej śmietany
koperek do dekoracji
100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W naczyniu połącz drożdże z cukrem i poczekaj do ich rozpuszczenia. Dodaj jajko, ciemne piwo, mąkę i sól.
Powstałe ciasto starannie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Masę pozostaw w temperaturze pokojowej na mniej więcej 20 minut.
Po tym czasie jeszcze raz zamieszaj ciasto i uformuj z niego niewielkie placki. Usmaż je na oliwie z oliwek.
Połącz ze śmietaną twarożek. Całość dopraw Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
Na gotowe bliny nałóż twarożek oraz kawałek wędzonej ryby. Placki posyp koperkiem.
[dostarczył infoWire.pl]