Z ostatniej chwili

Zaproś chorwacki smak na swojego grilla!

2018-08-02 15:12:42 informacje
img

Lato w pełni, a wraz z nim trwa w najlepsze sezon na grillowanie! Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie spotkania na świeżym powietrzu, jednak jedno jest pewne – podczas grilla ze znajomymi nie powinno zabraknąć przekąsek! Warto czasem zaskoczyć przyjaciół i pokusić się o przygotowanie czegoś wyjątkowego – na przykład zainspirować się smakiem warzywnych past Podravka i sięgnąć po przepisy rodem z chorwackiej kuchni! 
Organizując grilla, często ograniczamy się do przygotowywania standardowych potraw, takich jak kiełbaski, karkówka czy szaszłyki. W tym roku zaskocz swoich gości nowym smakiem prosto ze słonecznej Chorwacji. Podaj jedną z najbardziej znanych w tym kraju potraw, czyli ćevapi. Są to grillowane miniroladki z mielonego mięsa (mięso mielone w kształcie małych wałeczków), których smaku dopełnią pasty warzywne marki Podravka. Do wyboru mamy: Ajvar w wersji łagodnej i ostrej, Pindżur oraz Relish. W każdym słoiczku zamknięte są prawdziwy, chorwacki smak i receptura prosto znad Adriatyku! Dzięki nim każda potrawa nabierze zupełnie nowego wyrazu! 
Pasty warzywne Podravka idealne na grilla: 
* Ajvar Podravka – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, która swój aromat i kolor zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. Przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury, nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Pastę można stosować jako dodatek do pieczonych mięs, kiełbas i potraw z grilla. Doskonale nadaje się także jako dodatek do sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, pizzę i zapiekanki. Pojemność: 195 g, produkt dostępny jest również w większym opakowaniu - 350g.
* Relish Podravka to pasta warzywna przyrządzona na bazie ogórków, papryki, pomidorów, cebuli i przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Doskonale smakuje zarówno z panierowanym, jak i pieczonym mięsem. W ciekawy sposób podkreśli smak gulaszów i sosów oraz dań warzywnych, sprawdzi się też idealnie jako dip do zimnych przekąsek: serów, nachos i krakersów. Będzie również smakowitym dodatkiem do potraw z grilla. Pojemność: 200 g
* Pindżur Podravka to pasta warzywna, powstała dzięki połączeniu najwyższej jakości kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. To doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalne nadzienie mięsnych rolad. Pojemność: 195 g.

Ćevapi z grilla po chorwacku
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
2 cebule
1 jajko
1 bułka
chlebek pita
1 łyżka Vegety Natur
½ szklanki mleka
Ajvar ostry lub łagodny Podravka
Przygotowanie:
Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i  przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.

Page generated in 0.0162 seconds.