Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Można się o tym przekonać zastępując nim masło, oleje roślinne i inne tłuszcze. Olej kokosowy poprawia wchłanianie minerałów (m.in. wapnia, magnezu, żelaza) oraz zapewnia uczucie sytości.
W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (o białym zabarwieniu, niemal bezzapachowy) oraz olej kokosowy tłoczony na zimno (niebielony, nierafinowany, o delikatnym kokosowym zapachu). Olej kokosowy tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest też droższy. Olej kokosowy ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych posiada stałą konsystencję, topnieje w temperaturze 20-28°C. W temperaturach poniżej ma stałą, przypominającą masło konsystencję (stąd potoczna nazwa: masło kokosowe) i białe zabarwienie. Powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i zmienia barwę na żółtawą.
Olej na odchudzanie ?
Olej kokosowy pomaga przyśpieszyć metabolizm. Zaleca się spożywać 2 łyżki produktu dziennie. Uchodzi on za naturalny tłuszcz o najniższej zawartości kalorii. Jego struktura chemiczna składa się z trójglicerydów średniołańcuchowych zwanych dalej MCT. Są one trawione oraz metabolizowane w nieco inny sposób niże pozostałe tłuszcze. Organizm wykorzystuje je do produkcji energii i nie magazynuje w komórkach tłuszczowych. Zwiększona ilość dostępnej energii powoduje zwiększenie metabolizmu. Wzrost tempa przemiany materii prowadzi do zwiększenia poziomu energii. W dużym uproszczeniu można uznać, że dodawanie oleju kokosowego do posiłków zmniejsza ilość kalorii zamienionych w tkankę tłuszczową, bo zmusza organizm do ich spalania. Warunkiem dobroczynnego działania oleju kokosowego jest nieprzejadanie się. Olej kokosowy obniża apetyt na słodycze. Porcja tłuszczów dobrej jakości jest bardziej sycąca w porównaniu z węglowodanami prostymi. Glukoza i fruktoza powodują, że poziom cukru ulega natychmiastowemu podniesieniu, co jedynie potęguje apetyt na słodycze.
Zwiększ odporność
Olej kokosowy w składa się w 50% z kwasu laurynowego. Ów składnik w naturze występuje tylko w kokosowym oleju i w mleku matki. Posiada on działanie wzmagające odporność. Kwas laurynowy wykazuje silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Spożywanie oleju kokosowego zapobiega rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych, w tym groźnej bakterii Helicobater pylori powodującej wrzody żołądka oraz zwiększającej ryzyko wystąpienia nowotworów w obrębie układu pokarmowego.
W kuchni
Olej kokosowy może być z powodzeniem stosowany do smażenia na dużym ogniu. Można użyć produktu zamiast masła podając z nim pieczywo. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest nie tylko pełen walorów smakowych, ale też bardzo zdrowy. Zdaniem dietetyków zjadając dwie łyżki oleju kokosowego dziennie można w ciągu miesiąca stracić nawet do 2 kg tłuszczu. Olej kokosowy można dodać zamiast siemienia lnianego czy innych nasion do koktajlu typu smoothie. Inne propozycje wykorzystania oleju kokosowego to smażenie jaj, przygotowanie popcornu czy frytek. Potrawy będą zdrowsze, ponieważ wymagają upieczenia, a nie smażenia na głębokim tłuszczu. W przypadku smażenia na patelni trzeba posmarować ją olejem. Podobnie jest w przypadku pieczenia na blaszce, przy czym dodatkowo należy wyłożyć nasmarowane naczynie papierem do pieczenia. Olej kokosowy jest zdrowszą alternatywą dla oleju roślinnego w przypadku pieczenia ciast. Można wykorzystać go także do przygotowania dressingu lub gorących napojów (np. kawy kokosowej).
W kosmetyce
Olej kokosowy znalazł zastosowanie w kosmetyce. Można wykorzystać go do przygotowania peelingu do twarzy lub ciała. Wystarczy wymieszać go z solą lub cukrem. Olej kokosowy poprawia kondycję rzęs i włosów. Dobrze sprawdza się jako środek profilaktyczny przeciw rozstępom oraz olej do masażu. Olej kokosowy posiada właściwości nawilżające i regenerujące. Chroni on skórę i wspomaga gojenie ran. Olej kokosowy łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Powoduje on odblokowanie porów i pomaga w redukcji zmarszczek. Olej kokosowy zalecany jest jako odżywczo-regenerująca maska do włosów kładziona na ciepło lub na zimno. Olej kokosowy charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy i witaminy E.
Na zdrowie !
Olej kokosowy ułatwia trawienie oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Osoby cierpiące na nawracające bóle brzucha, problemy z trawieniem i wzdęcia powinny wypróbować olej kokosowy. Produkt wspomaga pracę jelit i może być stosowany także jako lek w razie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi. Produkt zapobiega negatywnemu działaniu bakterii, drożdżaków i innych drobnoustrojów, które mogą przyczynić się do problemów trawiennych. Ustalono, że cieszący się złą sławą gatunek drożdży Candida albicans kojarzony z kandydozą (grzybicą) jelita grubego jest bardzo „nie lubi” na oleju kokosowego. Regularne spożywanie oleju kokosowego zapobiega insulinoodporności, a co za tym idzie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. W oleju kokosowym znajdują się tłuszcze MCFA (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które szybko ulegają rozkładowi i zamianie na energię. Jednocześnie nie powodują one wzrostu insuliny. Tłuszcze MCFA znajdujące się w oleju kokosowym nie mają skłonności do przekształcania się w złogi zalegające w tętnicach w przeciwieństwie do innych tłuszczów. Zastąpienie ich olejem kokosowym znacząco zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych chorób serca i układu krążenia.
Olej kokosowy tłoczony na zimno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Na opakowaniu powinien widnieć napis 100% organic virgin. Oryginalny olej kokosowy jest produkowany ze świeżego miąższu kokosa. Charakteryzuje się on wysoką zawartością składników odżywczych oraz reprezentuje lepszą jakość. Cena oryginalnego produktu wynosi około 50-70 zł za 500 ml. W porównaniu z olejami roślinnymi czy nawet oliwą jest bardzo kosztownym zakupem. Niemniej jest on bardzo wydajny w kuchni. Należy on do grona tzw. „superfoods”, podobnie jak jagody Goji, sok Noni czy jagody Acai. Konsumenci często dają się nabrać na reklamy taniego oleju kokosowego. W niektórych sklepach produkt jest dostępny w niższej cenie. Niemniej daleko mu do oryginału. Produkty w niższych cenach są produkowane z suszonej kopry. Można wybrać tańszy zamiennik, ale nie należy wtedy oczekiwać właściwości opisanych w artykule.
źródło: odzywianie.info.pl