Banany są wysokokaloryczne i dają poczucie sytości, a dzięki temu ograniczają spożycie innych, bardziej tuczących i niezdrowych pokarmów. Są źródłem skrobi i błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów. Dlaczego jeszcze warto jeść banany? Sprawdź, czego nie wiesz o tych owocach!
Na uwagę zasługuje nie tylko smak bananów, ale nade wszystko ich walory odżywcze!
Te najbardziej znane tropikalne owoce:
- są wysokokaloryczne: 100 g = 95 kcal (z tego względu zalecam je sportowcom, a odradzam przy redukcji masy ciała);
- zapewniają szybki zastrzyk energii;
- dają poczucie sytości i ograniczają spożycie innych, bardziej tuczących pokarmów;
- są dobrym źródłem skrobi (wykorzystywanej przez organizm do tworzenia energii, która w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak);
- są dobrym źródłem błonnika pokarmowego (wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca);
- zawierają śladowe ilości białka;
- w swoim miąższu zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe;
- zawierają znaczne ilości beta-karotenu;
- są dobrym źródłem witamin z grupy B potrzebnych do wytwarzania energii: witaminy B3, B5 (pomagającej w produkcji przeciwciał) i B6 (o właściwościach odtruwających);
- są dobrym źródłem witaminy H (biotyny) odpowiedzialnej za piękne włosy i zdrową, gładką skórę;
- zawierają też witaminę C i mangan – substancje, które wspólnie są potrzebne do produkcji przeciwwirusowej substancji – interferonu;
- są bogate w „antystresowy minerał"- magnez, który wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów, stymuluje wiele innych funkcji życiowych;
- są nieocenionym źródłem potasu chroniącego przed chorobami serca, regulującego ciśnienie, gospodarkę płynami i funkcjonowanie układu nerwowego;
- zawierają pierwiastki śladowe, takie jak: miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod;
- swój aromat po osiągnięciu pełnej dojrzałości zawdzięczają kwasowi izowalerianowemu.
żródło: polki.pl