Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia

2015-02-27 00:00:00 wydarzenia
img

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać wrzącą wodą, aby było gotowe do spożycia. To prawda – dla wielu z nas jest to duża oszczędność czasu, ale regularne spożywanie tego typu jedzenia może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Dietetycy podkreślają, że powinniśmy unikać, a najlepiej całkowicie zrezygnować
z umieszczenia produktów tego typu w codziennym jadłospisie. Jedzenie w proszku może być spożywane tylko okazjonalnie. W jego składzie znajdziemy bowiem wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Należą do nich m.in. tłuszcze trans, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej.

Poza tym wielu producentów dodaje do tego typu żywności dużą ilość soli i cukru. Ma to na celu przedłużenie ich trwałości bez dodatku substancji konserwujących. Co ciekawe, cukier nie jest więc zawarty tylko w produktach uważanych przez nas za słodkie, jak budyń czy kisiel. Często nieświadomie sięgamy po inne produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy i powstania nadwagi. Z kolei duża ilość soli w codziennej diecie może powodować zatrzymanie wody w organizmie i spowodować wzrost ciśnienia tętniczego.

Co kryją w sobie zupki w proszku?
Dla wielu z nas zupki w proszku są stałym elementem codziennej diety. Zdaniem naukowców nie mają one jednak żadnych wartości odżywczych, a ich nadmierne spożywanie może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych, np. chorób układu krwionośnego oraz otyłości. Badania wskazują, że jedna taka zupka ma w sobie dużo więcej soli niż paczka chipsów.

Negatywne działanie zupek w proszku potwierdzają badania stowarzyszenia TEDxManhattan. Uczestniczka badania nie miała problemu ze strawieniem tradycyjnego rosołu z makaronem w krótkim czasie, podczas gdy makaron z zupki w proszku nie chciał się strawić w ciągu dwóch godzin. Wszystko to zostało zarejestrowane dzięki specjalnym kapsułkom z kamerami wprowadzonym do jej żołądka.

Zanim więc sięgniesz po kolejne danie w proszku, zastanów się, czy te kilka minut poświęconych na samodzielne przygotowanie jedzenia to dużo w porównaniu z tym, ile możesz stracić...

źródło: abczdrowie.pl

Page generated in 0.0145 seconds.