Wydane przez prezydenta Częstochowy zarządzenie umożliwi restauratorom poszerzanie powierzchni swoich lokali poprzez samonośne konstrukcje także w miesiącach zimowych – informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta.
Zarządzenie prezydenta w sprawie zasad lokalizacji, aranżacji i funkcjonowania ogródków gastronomicznych na terenach wchodzących w skład gminnego zasobu nieruchomości oraz nieruchomości Skarbu Państwa, którymi zarządza Prezydent Miasta Częstochowy zostało wydane 9 lipca.
Główną zmianą, którą wprowadza w stosunku do poprzednio obowiązującego zarządzenia (z czerwca 2019 r.), jest dopuszczenie tworzenia ogródków gastronomicznych w formie konstrukcji samonośnych o charakterze całorocznym – czyli takich, które będą mogły funkcjonować nie tylko w miesiącach letnich, ale i zimą. Ma to umożliwić właścicielom lokali dysponowanie powiększoną w ten sposób przestrzenią przez cały rok, a przez to ułatwić odrabianie strat po okresie lockdownu, na które przedsiębiorcy z tego sektora skarżą się w całym kraju.
Nowym elementem jest także to, że w pasie drogowym częstochowskich Alei będzie obowiązywać sytuowanie ogródków w jednej linii – zgodnie z wyznaczoną w załącznikach do nowego zarządzenia „obowiązującą linią lokalizacji ogródków”.
Rzecz jasna, ogródki gastronomiczne – w tym te, które będą mogły działać przez okrągły rok – muszą spełniać określone w rozporządzeniu wymogi estetyczne. Ich zasięg i wyposażenie nie może też ograniczać ruchu pieszych na chodnikach.
Właściciele będą mieli czas aż do końca marca 2022 r., aby dostosować aranżacje i funkcjonowanie swoich ogródków do zasad określonych w wydanym zarządzeniu. W trwającym obecnie sezonie obowiązują więc wcześniejsze reguły.
Zarządzenie będzie obowiązywać do 31 grudnia 2024 r. – miasto oceni, jak zdadzą egzamin przyjęte w nim rozwiązania i z jakiego rodzaju przyjęciem spotkają się ze strony przedsiębiorców prowadzących taką działalność.